mandag 6. juni 2016

Små barn og vannlek

Det viser seg ofte at små barn har en stor interesse og tiltrekning til vann og lek som omhandler elementet vann. Gleden formelig lyser i ansiktet på barna når vi legger til rette for vannlek på avdelingen eller ute på lekeplassen. De utforsker vannet og dets egenskaper med nysgjerrighet og entusiasme og tar i bruk vannet på ulike måter i leken sin. Vi ser ofte barna, etter å ha drukket vann fra flaskene sine, helle vannet utover bordet eller på gulvet for deretter å plaske med det, kjenne på det eller få gleden av å tørke det opp med papir og se papiret få en våt konsistens. Dette er et uttrykk for utforsking og under denne utforskingen lærer barna vannets egenskaper bedre å kjenne samtidig som de får en større forståelse av hvordan de kan ta med vann inn i leken sin. 

Vi ser at denne type utforsking og lek med vann går igjen flere ganger i ulike situasjoner i løpet av en dag. Hvis det f.eks regner ute er barna snare med å finne fram bøtter og spader og sette seg ned ved sølepytten for å ta vannet oppi bøtta for deretter i neste øyeblikk å helle det ut igjen. De frakter vannet med seg fra sted til sted, lar vannet lage små elver på bakken eller blander det med sand for å lage herlige sølekaker i sandkassa. Det å hoppe i sølepytten og la vannet sprute er noe som får latteren fram hos mange av barna og blir de våte under klærne eller nedi skoene virker dette som den mest naturlige ting for dem. 

På badet vil barna bort til vasken for å kjenne på vannet, la vannet få såpa på fingrene til å skumme og deretter tørke bort vannet med papir. Nå på sommeren fyller vi ofte baljer og bøtter med vann for å se hvordan barna tar dette med inn i leken sin. Det starter ofte med vasking av bøtter og spader, for deretter å la båter, blader, pinner og gress flyte på vannet og så ender det ofte opp med bading i balja både med eller uten klær. I alle sammenhenger som omhandler vann gjør vi oss ofte opp den samme formeningen om at vann er et veldig naturlig element for barna og de virkelig elsker og utforske, leke og la seg fascinere av vannet, dets egenskaper og alle de utallige måtene vi kan ta vannet i bruk på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar