mandag 14. august 2017

Tilvenning






Denne uken og i ukene som kommer vil dagene være preget av tilvenning. Vi får flere helt nye barn, noen kommer over fra en annen avdeling og noen har gått her i flere år. For alle barna blir denne første perioden en forandring i deres liv, en forandring som innebærer at de skal venne seg til noe nytt.

Tilvenningen til barnehagen har også en side som noen av barna kanskje ikke har så mye erfaring med. De skal nå være borte fra mamma og pappa. En ny hverdag trer frem for de små, og det kan være tøft i seg selv samtidig som de skal bli kjent med nye miljøer, nye mennesker og rutiner. Tilvenningsprosessen er ikke nødvendigvis gjort på tre dager, men er en prosess som kan strekke seg over flere uker. Det er mye for små å ta inn. For noen går det fort, mens for andre tar det lang tid. For oss er det viktig at denne prosessen blir så trygg som mulig for barna. Gjennom ulike tilrettelegginger både i forhold til innredning av rom, fordeling av barn i grupper og organisering av dagen, forsøker vi å gi barna en så god start som mulig. For eksempel er lekemiljøet på avdelingen åpent og oversiktlig slik at barna kan se hvem og hva som befinner seg i rommet. Lekene på avdelingen oppfordrer til lek sammen med andre, noe som igjen gjør at barna allerede fra første dag kan oppleve fellesskap, lek og glede sammen.

Tilvenningsperioden er en tid med mange nye inntrykk, og vi ønsker at overgangen blir så god som mulig og at barna får kjenne på at de blir en del av gruppen. Derfor er det aller viktigste for oss å skape en arena hvor barna blir møtt med trygghet og omsorg. Nye og gamle barn har vist stor glede av hverandres selskap, og vi har sett mange gode samspillsituasjoner. Vi vet at lek gjør overgangen lettere for barna, og her spiller voksne en viktig rolle. Å være tilstede i barnas lek gir oss muligheten til å åpne opp og gi plass til de nye barna. Vi skal gi dem en trygg vei inn i fellesskap, hvor relasjonsbygging og vennskap er en betydningsfull del. Å skape gode lekesituasjoner er derfor noe av det viktigste vi gjør i tiden fremover.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar