søndag 8. november 2015

Udefinerbart lekemateriell







Gjennom prosjektet kreative rom som vi jobber med i barnehagen, har vi fokus på naturmaterialer og udefinert materiale, altså materialer som ikke allerede er utformet som noe spesielt. Vi har begynt å introdusere noe av det nye leke materialet for barna. Poenget med disse lekene er at de kan brukes på mange ulike måter. En trekloss er ikke bare en kloss. Den kan bygges med samtidig som den kan forvandles til både bil, fly, tog og mat. De kan være både mennesker og dyr og før du vet ordet av det, er den plutselig blitt til en hammer. Sanden vi har fått er også formbar og her kan vi lage akkurat det vi ønsker. Denne sanden leker vi med inne, noe som er spennende i seg selv, og åpner for nye muligheter. Disse materialene har ingen grenser for hva de kan brukes til, bare fantasien vår setter grenser, og barnas fantasi er nesten grenseløs. Faktisk så blir barna utfordret til å bruke sin egen kreativitet og fantasi i lek med disse materialene. De må forestille seg at de holder en bil og ikke en trekloss. De må late som, noe som er en av lekens grunnsteiner. I dette ”late som rommet” kan alt skje.

Lekemateriell som vann, sand, rør, klosser og lignende ”svarer” på handlingene våre, og er derfor veldig spennende for små barn, nettopp fordi de erfarer at de kan påvirke. Dette gjør materialet spennende å utforske, noe som også bidrar til at barna er i lek over lengre perioder med disse materialene. 


I denne leken opplever vi også at det er færre konflikter mellom barna nettopp fordi lekene er udefinerte. Det er ikke en spesifikk blå bli som alle vil ha. Det er klosser og sand nok til alle, og ønsker alle seg en blå bil kan man late som at man har det. Variert lekemateriell utfordrer barna, gir ny inspirasjon til ny og annerledes lek, noe som kan bidra til å utvide lekemønstret deres.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar