mandag 13. mars 2017

Samtaler om det som kan være vanskelig å forstå

Det er onsdag og alle barna er samlet på midtrommet for å spise mat. Alle er sultne, og vi begynner å miste litt tålmodighet. Maja kommer inn fra kjøkkenet, torsken er ikke helt ferdig ennå så vi blir nødt til å vente litt til. Jeg ber barna om å lukke øynene, tenke på noe som er varmt, og sende varme tanker til torsken så den skal bli fortere ferdig.Barna gjør som de blir bedt om, og jeg spør hva de tenker på.

-          «en vulkan»
-          «sola»
-          «syden»
-          «mamma»
-          «nordpolen, for jeg liker ikke torsk»

-          ………«Syria»…..

Jenny: «Syria?»
-          «Ja, for i syria er det krig nå, og det er mange som ikke har det bra»

Mens maten spises snakker vi som sitter ved det lille bordet litt om krig og at alle ikke har det så bra i verden. Barna har allerede litt kunnskap om dette nå etter FORUT og omvendt julekalender. Barna snakker om at vi er heldige siden det ikke er krig i Oslo, og at det er viktig å hjelpe de som ikke har det så bra. Barna mente at barna i Syria kunne komme hit og gå i Dr. Brandts barnehage for her er det så gøy å være selv om vi krangler litt noen ganger.


Dette ble en samtale litt utenom det vanlige, man kan fort glemme at barn får med seg det som skjer rundt i verden både på godt og vondt. Krig er et utrolig abstrakt begrep for en fireåring født i Norge. De vet at det ikke er bra, at det er farlig og at det brukes våpen. Barna var i allefall enige om at alle Syrere som ville kunne dra fra krigen og komme hit så de fikk være trygge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar