onsdag 29. mars 2017

Barns rettigheter



Vi på majorgruppen har fått barnas rettighetskort fra Unicef som vi nå bruker i samlingsstund. Kortene inneholder en rettighet hver, vi trekker et kort av gangen og snakker om bildet og det som står der. 
Da vi trakk kortet om at alle barn har rett på nok og næringsrik mat, var det en del barn som ble overasket over at det faktisk dør barn i verden fordi de ikke får nok mat. Dette var veldig fjernt for majorene som har mulighet til å spise seg mette hver dag, og til og med kan krangle om å spise mat de ikke liker. De syntes det var rart at ikke alle barna bare kunne kjøpe mat hvis de var sultne. 

Jeg spurte barna om de trodde at det var like lett å kjøpe mat overalt i verden, og etter en liten tenkepause kom de frem til at det var det nok ikke. I Nepal hadde det jo vært jordskjelv, så butikkene var ødelagte, og de hadde sett på filmene vi så i høst at de lagde mye av maten sin selv fra åkere og jorder, og det er ikke alltid at maten er klar for å spises. I Syria er det heller ikke så lett å gå i butikken på grunn av krig, fordi de skyter på gatene der. Noen av barna kunne fortelle at oldeforeldrene deres hadde levd mens det var krig i Norge. De hadde hørt at det var fly som slapp bomber og drepte mennesker. Dette var ganske dramatisk for noen av barna å høre om, mens andre hadde hørt at dette også skjer i Syria nå, og andre steder det er/har vært krig. 
Barna lurte på hvordan alle sammen kom seg bort fra Syria, og jeg fortalte at mange må gå veldig langt til andre land, og noen tar båt for komme enda lengre bort, men at det kan være ganske farlig.

Igjen hadde vi en utrolig fin samtale om et kjempe alvorlig tema som ikke verken store eller små kan finne en god løsning på med det første. 

På kortet «alle barn har like rettigheter» sto det blant annet at det vi kan gjøre (barna) er å ta vare på hverandre, leke med hverandre og være greie med hverandre. Gjennom samtalen om Syria og Nepal klarte vi å utvide begrepet om å ta vare på hverandre til å omhandle barn utenfor barnehagen, for vi må lære oss å bry oss om mennesker langt unna også som ikke har det så bra. Vi snakket om at vi faktisk hjalp barna i Nepal litt i høst, siden vi solgte kunst og sendte pengene nedover. Barna syntes at dette var kjempe fint, og de håpet at vi hadde fått masse penger sånn at de kunne bygge mange hus, og kjøpe seg mat. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar