tirsdag 14. januar 2014

Verdens sterkeste treskute

Grønn avdeling dro til Fram museet med forskerbrillene på. De berømte ekspedisjonene ledet av Fridtjof Nansen, Roald Amundsen og Otto Sverdrup presenteres nå i moderne design, med fotografier, filmer, og lyseffekter. Veldig flott og spennende! I tillegg er det naturlige midtpunktet fortsatt verdens sterkeste treskute, polarskipet Fram. Barna fikk gå inn på den store båten og se hvordan alt så ut. De fikk se lugarene, byssa, lasterommet og maskinrommet. Nede i båten lå masse utstyr, blant annet masse geværer, og sko som barna mente så veldig rare ut. De var laget av selskinn. Barna fikk også et fascinerende innblikk i at de lagde kniver av reinsdyrhorn. Masta på båten var kjempegøy. Der oppe kunne man holde utkikk etter isfjell. På båten hadde de med seg 97 hunder, som ble til 116 (!), Hvordan ble de det ? undret vi oss.
Etterpå så barna en film om hvordan båten ble bygget opp. Et av barna mente det hele ser ut som et skjelett. Og videre om vi kunne forsøke å lage det samme i barnehagen. Vi kunne bygge båt av ispinner?!


Her så vi en miniatyrutstilling fra hvordan det så ut rundt båten. Hva de gjorde. Hvordan de fisket, jaktet osv.. Rart at ekspedisjonen (for noen ), varte i 5 år- like lenge som barna hadde levd!... Og det er jo lenge..
Flyet under var fra en annen ekspedisjon, men svært fengende og se på. Så her brukte barna en del tid.

Til slutt beveget alle seg inn i det som kalles isrommet, noe barna hadde gledet seg veldig til. Der var det bygget opp som et isfjell. Det var kaldt, trangt, og litt skummelt. Barna fikk se et menneske som var frosset fast i isen, og omkommet. Det var spennende at dette faktisk hadde skjedd, og det gjorde et sterkt inntrykk. På veien hjem, ønsket barna å dra tilbake til museet ved en annen anledning. Så det håper vi å få til.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar