mandag 16. april 2018

Naturen titter frem etter en lang vinter
Vi har sett at barna har blitt opptatt av været og de endringene som skjer ute i naturen. Et sikkert vårtegn er snøsmelting og sølevann. Sølepyttene og gjørma har vært ukens høydepunkt i utetiden og barna storkoser seg. Endelig dukker grus og sand frem fra snøen, og barna oppdager og undrer seg over det de ser og finner ute. Våren er en spennende tid som setter liv i barnas utforskertrang. For små barn er det ofte detaljer i naturen som fanger blikket og oppmerksomheten. Et insekt eller en vanndam kan føre til intense studier og stor undring. Vi tok derfor med gjengen på jakt etter vårtegn i nærmiljøet denne uka. Vi måtte først prate litt om hva et vårtegn var, og for mange var det et nytt begrep, men de skjønte fort hva det dreide seg om. Og vi dro med oss en gjeng ivrige barn på jakt.

Vi så en fugl som fløy av gårde med pinner i nebbet og vi måtte stoppe opp og snakke om hvordan fuglene bygger sitt eget reir om våren. Vi satt oss også ned for å lytte til vårens vakre fuglesang.
Barna fant mye spennende på asfalten nå som snøen har smeltet, og det de var mest opptatt av var all hundebæsjen som hadde gjemt seg under snøen. Det ledet oss inn på en fin samtale om hvor viktig det er å ta vare på miljøet og ikke kaste søppel på bakken.
Nede i slangeparken var nesten alt gresset kommet frem, men det var fortsatt igjen et stort islag som barna skøytet over i full fart. Og samtaleemnet her ble hvordan all snø og is smelter når det blir mildere ute og sola kommer frem.
Barna hadde håpet det skulle dukke opp noen insekter imens vi utforsket vårens fremkomst, men dessverre var det ingen marihøner eller maur å se enda. Vi studerte derimot knoppene på trærne og fortalte barna om blomstringsprosessen som skjer nå på våren.
Med andre ord, så hadde vi en opplevelsesrik tur. Det ligger utrolig mye fin læring i en tur som dette, og barna suger til seg all kunnskapen underveis. Vi har en gjeng med nysgjerrige og lærelysten barn på Blå. De er fulle av spørsmål, undring og tanker om alt som skjer rundt oss. Så framover skal vi følge med og lære og utforske enda mer om det som skjer i naturen om våren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar