onsdag 18. oktober 2017

Skilpaddeskall


Som en del av Forut prosjektet så har vi denne uken blitt kjent med skilpadden i Sri Lanka gjennom bilder, tekst, video og kreativitet. Det er tydelig at det er et dyr som har fanget barnas interesse, og de følger med som tente lys hver gang vi forteller om den. Vi har bl.a. lært at skilpadden klekkes ut av et egg, at den har skall på kroppen for å kunne beskytte seg. At de kan bli langt over 100 år, og at det finnens flere forskjellige arter, noen bor i havet og andre på land. Og for å gjøre oss enda bedre kjent med skilpadden ønsket vi at barna skulle få oppleve den gjennom sansene, og derfor tok vi frem gjenbruksmaterialer og satt i gang den kreative prosessen med å lage mini-skilpadder som skal forme lekemiljøet på avdelingen, og skilpaddeskall som barna kan festes på ryggen og bruke i lek.
Før prosessen startet måtte vi snakke om hvordan skilpadden så ut. Hvilken farge har den? Har den bein og armer?  Er skallet like mykt som pelsen til pusekatten? Eller hard som en stein? Vi tok frem papp, eggekartonger, tøystykker, fliser, korker, kaffelapsler og steiner. Det ble en spennende prosess hvor barna deltok aktivt med egne tanker og forslag. Resultatet ble helt fantastisk og barna var tydelig krye over det ferdige produktet sitt. 





Å bruke gjenbruksmaterialer i kreative prosesser er å sette miljøspørsmål i forgrunnen, og det går hånd i hånd med barnehagens satsing på bærekraft. Vi har erfart at gjenbruksmateriale gir barna større mulighet til å utforske sin iboende fantasi, da det er materiale med mange muligheter og få begrensninger. Fantasien må virkelig brukes og barna må selv finne ut av hva materialet skal representere. Ved å se med nye øyne på gjenbruksmateriale og omskape dette i kreative prosesser, får vi fram det som er vakkert og verdifullt i avfall, som ellers bare hadde blitt kastet, dette er viktig læring for barna.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar