Små barn er vitebegjærlige, nysgjerrige og de lærer fort. Når barna får undre seg, stille spørsmål og finne svar, blir de kjent med matematiske begreper og en grunnleggende tallforståelse og tallbegrep utvikles. Samtidig utvikles også evne til resonnement og logikk hos barna.
- «Linn, se jeg har bygget 3 tårn!», Theodor er tydelig stolt.- «Oj, hvilket er høyest da? Og hvilket er minst?» spør jeg.
I et annet hjørne sitter Leona og Sunniva, de former sirkler av doruller og kaffekapsler, og jeg forklarer dem samtidig hvordan man kan forme en firkant av engangskniver.
Samtalene og eksperimenteringen utvikler seg, og Finn lurer veldig på hvem som er høyest av barna, og vi setter i gang å måle.
Episoden over er et lite innblikk i en lekegruppe vi hadde i uken som gikk. Barna har i det siste vært veldig interessert i bruke gjenbruksmaterialet og kapplaklosser til å sortere, systematisere, sammenlikne forme og telle. Og alt dette er former for matematikk. Det er tydelig at barna er opptatt av tall, geometriske former og andre begreper og sammenhenger som er med på å danne grunnlaget for matematisk forståelse og tenkemåte. De teller, de vet hvor gamle de er, de bruker tallbegreper når de leker med klosser, de måler hvor mange dukker det er plass til i dukkesenga eller hvor lang rad med biler som får plass på bilteppet, de sorterer i ulike kasser når de rydder. De er interessert i vekt og volum når de leker med sand og vann ute.
En viktig oppgave for oss voksne er da å bidra til å styrke barnas nysgjerrighet rundt deres begynnende matematikkglede og lyst til å utforske matematiske sammenhenger på en lekpreget måte. Matematikk i barnehagen handler nemlig ikke om at vi skal undervise barna. I barnehagen skal vi legge til rette for matematikklæring gjennom lek, undring og eksperimentering. Vår oppgave er å bygge videre på de erfaringene barna har, og på den måten gjøre matematikk i barnehagen gøy!