tirsdag 31. januar 2017

Matematikk og små barn





Små barn er vitebegjærlige, nysgjerrige og de lærer fort. Når barna får undre seg, stille spørsmål og finne svar, blir de kjent med matematiske begreper og en grunnleggende tallforståelse og tallbegrep utvikles. Samtidig utvikles også evne til resonnement og logikk hos barna.

- «Linn, se jeg har bygget 3 tårn!», Theodor er tydelig stolt.- «Oj, hvilket er høyest da? Og hvilket er minst?» spør jeg.


I et annet hjørne sitter Leona og Sunniva, de former sirkler av doruller og kaffekapsler, og jeg forklarer dem samtidig hvordan man kan forme en firkant av engangskniver.
Samtalene og eksperimenteringen utvikler seg, og Finn lurer veldig på hvem som er høyest av barna, og vi setter i gang å måle.


Episoden over er et lite innblikk i en lekegruppe vi hadde i uken som gikk. Barna har i det siste vært veldig interessert i bruke gjenbruksmaterialet og kapplaklosser til å sortere, systematisere, sammenlikne forme og telle. Og alt dette er former for matematikk. Det er tydelig at barna er opptatt av tall, geometriske former og andre begreper og sammenhenger som er med på å danne grunnlaget for matematisk forståelse og tenkemåte. De teller, de vet hvor gamle de er, de bruker tallbegreper når de leker med klosser, de måler hvor mange dukker det er plass til i dukkesenga eller hvor lang rad med biler som får plass på bilteppet, de sorterer i ulike kasser når de rydder. De er interessert i vekt og volum når de leker med sand og vann ute.
En viktig oppgave for oss voksne er da å bidra til å styrke barnas nysgjerrighet rundt deres begynnende matematikkglede og lyst til å utforske matematiske sammenhenger på en lekpreget måte. Matematikk i barnehagen handler nemlig ikke om at vi skal undervise barna. I barnehagen skal vi legge til rette for matematikklæring gjennom lek, undring og eksperimentering. Vår oppgave er å bygge videre på de erfaringene barna har, og på den måten gjøre matematikk i barnehagen gøy!

mandag 30. januar 2017

Eventyrlig fortellerstund



Vi lister oss inn på gymrommet. Jeg kan se at det kribler i kroppen til barna, de lurer veldig på hva de har i vente, det er nesten litt vanskelig å ta det rolig nå!  

For at det skal være lettere å fange oppmerksomheten og holde fokuset under samlingsstunden har vi gjort litt endringer på rommet. Som dere ser på bildet er det ”rød løper” inn til et naturlig samlingspunkt. Barna går/halvveis løper for å finne seg en plass. De setter seg ned, klarer ikke helt å sitte i ro, det er så innmari spennende. 

Er det noen som husker hvilken sang vi pleier å synge om grisen?
Barna nynner noe som ligner "hvem er redd for den stygge ulv.
- Ja, det er sangen i "De tre små griser!". Kan vi noen andre sanger?
Barna blir stille. De kikker på meg. Jeg begynner å synge "Med krøllet hale" og alle kaster seg med i bevegelser og stemmer i til den velkjente sangen.

Videre åpner vi boksen og jeg forteller eventyret de begynner å kjenne godt. De har store øyne og sitter konsentrert under hele samlingen. De svarer når jeg spør, blåser i takt med ulven og ler når han brenner seg på halen.

Eventyrlige fortellinger og fordypningen i ”De tre små griser” har virkelig blitt tatt godt i mot av barnegruppen. Vi har formidlet det på litt forskjellige måter, både i planlagte samlinger og i spontane øyeblikk hvor vi tar tak i barnas initiativ. Denne dagen brukte vi flanellografen. Bildene lå i griseboksen og jeg tok frem ett og ett bilde etter hvert som jeg fortalte eventyret. 

torsdag 26. januar 2017

Majorene feirer kinesisk nyttår!





Foreldrene til Zhenliang har i dag tatt med masse fine rekvisitter, gaver og nydelig kinesisk mat til barna på majorgruppen. Anledningen er at det feires kinesisk nyttår. Barna syntes det var veldig spennende både med maten og gavene. Stor takk til familen Zhao!

Gårdsbesøk på Lindeberg gård







Halve majorgruppa trosset vær og vind, tok to busser og gikk en lang bakke for å overvære en kalvefødsel. Selvom terminen var idag ble det ingen kalving, men som plaster på såret ble det kosing av store og små gårdsdyr pluss hopping på høyloftet. 



tirsdag 24. januar 2017

Omsorg

Gleden i å mestre, følelsen av nærhet og omsorg, gleden over å møte vennene dine som venter på deg hver eneste dag, følelsen av at noe er gøy og meningsfullt, humor og varme. Frykten i det du faller i en bakke, frustrasjonen i å ikke klarer å kle på seg utedressen, sinne og irritasjonen over å bli fratatt en leke, følelsen av å ikke få det som man vil, sorgen i å si ha det til mamma eller pappa en vanskelig morgen, smerten som kjennes på når man slår seg.

En barnehagedag kan by på mange forskjellige følelser i ulike skalaer. Både de gode og de vonde følelsene. De gode følelsene som glede er også glede for de rundt. De vonde følelsene er de vanskeligste å takle, det er også de følelsene som kan være vanskelig å bli anerkjent for. De vonde følelsene kan være vanskelig både for de som skal trøste og hjelpe, men minst like mye for den som kjenner på følelsen. Kanskje skjuler man følelsene og holder de inni seg fordi man ikke vil vise de til de rundt.


Barn skal lære seg og få erfaringer med å møte og mestre motgang. Det beste vi som omsorgspersoner kan gi de er trøst og ”lov” til å gråte i situasjoner der barna kjenner behov for det. Gråt er en måte å bearbeide vonde og vanskelige følelser på. Følelser som for oss voksne ikke alltid er forståelig at har oppstått. Jeg kan ta meg i å si ”det gikk bra” eller ”det er ikke noe å gråte for”. Men for barna så er det en reell følelse og absolutt noe å gråte for, en følelse de trenger å bearbeide. Da er det viktig å ha voksne rundt seg som møter følelsene, anerkjenner de og hjelper med å bearbeide og takle følelsene istedenfor å undergrave de. Ved bruk av verbalspråk og et tydelig og varmt kroppsspråk må vi hjelpe barna til å sette ord på og forstå følelsene de kjenner på. Det er da vi hjelper barna på vei og gir de en bagasje til å kunne takle motgang og vonde følelser.

Barnas skiskole 2017 er i gang!


Klokken er 11:45 og Maxibarna sitter spente og venter på bussen som skal kjøre oss hele veien til skiskolen i Sørkedalen. En stor grønn buss stopper opp foran oss, og alle spretter opp og jubler. Bussjåføren kommer ut og roper  ”DA ER DET OMBORDSTIGNING!” og alle går spente om bord. Når vi ankommer skiskolen blir vi møtt av Emilie og Marte som forklarer at det er de som skal være våre skiinstruktører våre. Etter vi har fått på oss skiene møtes vi på sletten og setter i gang med opplæring. Først lærer vi hvordan vi skal komme oss opp om vi skulle være så uheldige å falle. Emilie forklarer at vi må rulle på ryggen og legge skiene på siden før vi reiser oss opp. 

Etter at vi delvis mestret dette, går vi over til å leke en lek som heter ”måkebilen kommer”. Vi blir delt i fire grupper og får vår egen base. Så går vi på ski rundt måkebilen, men når måkebilen kommer må vi skynde oss tilbake til basen vår. Så lærer Marte og Emilie oss hvordan vi skal kjøre ned bakker uten å dette på rumpen. Vi må bøye knærne og hold hendene på skiene når det glir. Alle er gode på å ta til seg instrukser, og etter litt knall og fall mestrer barna dette fint, og får samtidig øvd på å reise og rulle seg opp på riktig måte. 

Til slutt lærer vi hvordan man skal gå på ski i skisporet. Det blir plassert tennisballer foran skiene, som skal føres kontrollert frem til målet, som er dekorert med masse ballonger. Vi avslutter dagen med å synge ”ekornsangen” som vi nettopp har lært oss, før vi får vi utdelt en fin lue i gave for god innsats for dagen i dag. Vi gleder oss allerede til neste gang!


Vinterlek på Songsvann



Vi har starta med eventyrprosjektet vårt i barnehagen, og vi ser tydelig at barna er i eventyrmodus også da halve majorgruppa var på tur til Sognsvann denne uka. Barna fant en stokk, og vips hadde vi et troll, tre bukker, en hval, en hai og en krokodille. Barna byttet på de ulike rollene, de sklei av stokken, ble spist av store hvaler, skumle haier eller høylytte krokodiller, men kom seg stort sett til setra til slutt. Ved å lese og fortelle eventyr håper vi å stimulere barnas fantasi da vi vet at barn har et nært forhold til den indre forestillingsverden. Det de hører om inspirere barnas lek på tur i skogen, og roten og bekken får ny mening. Virkeligheten gjenskapes og omskapes i fiksjonen ved hjelp av fantasien, og barna samles om et felles tredje, hvor alle er regissører. Vi gleder oss til fortsettelsen. 

fredag 13. januar 2017

Tannlegene






Vi har valgt å ha et hovedfokus på historien om "Karius og Baktus" i det nye prosjektet.  Ved at alle barna får kjennskap til denne fortellingen så skaper vi en felles referanse for barna, som gjør at de sammen kan utforske Karius og Baktus sin verden. Vi skal fordype oss i fortellingen gjennom å legge til rette for lek og dramatisering. Vi ønsker å lage spennende lekekroker på avdelingen sammen med barna som innbyr til dramatisk lek. Vi startet med å lage en tannlegekrok, inspirert av fortellingen. Plasthansker, gamle tannkremtuber, blå sokker, tannbørster, ispinner, osv, er blitt en del av rekvisittene i tannlegekroken som er svært populær. Vi skal senere lage en stor munn på avdelingens vegg, hvor vært barn får lage hvert sitt tannhus med sine familiemedlemmer i. En spennede start på prosjektet!
  

Tegnebøker som et middel for å spare papir


Vi skal fremover ha fokus på gjenbruk og bærekraftig utvikling på avdelingene. Vi på Blå har derfor laget tegnebøker sammen med barna. Alle har hver sin bok med sitt navn og bilde på. Inni disse er det 30 ark som skal fylles godt ut og tegnes på før barna får nye ark. På denne måten kan vi begrense bruken av ark, og barna får et eieforhold til sin bok som de kan hente når de vil tegne. Vi oppfordrer til å tegne ut hele arkene, og har snakket i samlinger om hvorfor det er dumt å bruke for mange ark. Barna har lært at arkene kommer av ned-hugget trær. 

Mens vi venter på snøfall lager vi snømenn





torsdag 5. januar 2017

Isskulptører











Endelig fikk vi litt skikkelig vintervær med kuldegrader som inspirerer oss til skapende lek! Vi har de siste dagene fryst ned vann med konditorfarge, slik at vi kan leke oss med å lage installasjoner når vannet frosset. Denne leken inspirerer de skapende fantasifulle maxibarna og setter virkelig alle sansene i sving. Barna var med å sortere, telle, bygge og planlegge i forhold til bruken av isklossene.
Da vi kom i dag tidlig var alle glassene bunnfrosset, så vi samlet dem i en kasse og tok dem med ned i Slangeparken hvor vi lekte oss og laget ulike skulpturer. Vi var også så heldige at vi fikk et nydelig vinterlys som skapte et spennende lysspill i underlaget, og lyste dem opp som lys-skulpturer.

Fyrverkeri!