Julianne
og to barn er i full sving på kjøkkenet. Rundt kjøkkenbenken har Julianne ett
barn på hver sin side. Alle tre har forkle på og fremfor dem ligger det hvert
sitt skjærebrett og kniv. Barna er konsentrerte og i full sving med å kutte opp
søtpoteter i små biter. Denne onsdagen er det laks, søtpotetmos og grønnsaker
som skal tilberedes. Det skal stekes, kuttes opp, moses, smakes på og dekkes på
til lunsj.
På
kjøkkenet blir lukte- og smakssansen utfordret i stor grad. Barna kan
eksperimentere med smaker, lukter og på den måten bli kjent med råvarene og
retten som skal serveres til lunsj. Råvarer er et
fantastisk verktøy som kan brukes når barna skal stimuleres til å oppleve med
alle sansene. På kjøkkenet får barn
erfaringer med volum, regning, vekt og tid. De kan vurdere størrelsen på ulike
tomater og smake på dem etterpå. De kan hjelpe til med oppskriften, ett egg, to
egg..., dekke bord, vente på at suppen kokes ferdig, ta en smaktest for så å
kutte opp flere grønnsaker. Ved å la barn lære å sette ord på inntrykk og
opplevelser, vil det igjen ha betydning for videreutvikling av talespråket og
gi et rikere språk. Hva smaker for eksempel en rå potet sammenlignet med en som
er kokt? Hvordan er konsistensen? Hva kan vi lage av poteter? Hva skjer hvis vi
tar pepper på laksen? Hvordan smaker egentlig pepper?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar