fredag 7. mars 2014

Rød på tur til Brekkeskogen

For mange er turminner fra unge år noen av de rikeste og beste minnene fra oppveksten. Det viktigste for oss er at turen skal være positiv og lystbetont for barna. Barn har ikke ambisjoner for turen. Barn har heller ikke noe ønske eller behov for å prestere noe , de ønsker kanskje bare å utforske nye steder, eller ha det bra.
Klatre og klyve i små fjellsider, på store stener og i trær er ofte populært. Det er viktig at barna selv kan få bestemme vanskelighetsgrad, farten, og framfor alt få hjelp når de står fast. Dette kan gi meget fine naturopplevelser for barna. Barnet får følelsen av kontroll, mestring og nærkontakt både med naturen og sin egen kropp. 
Når barn er med på tur er det på deres premisser. Barn har uante krefter og en ustoppelig trang til å pile hit og dit. Alt avhenger av motivasjon.  Om man legger inn tid til små oppdagelsesreiser i bekkefar, huler, under store steiner. Er dette noe av det barna syns er mest gøy, når de er på tur i skogen og det er viktig at barna selv får anledning til å oppdage de små tingene i naturen. 
Når vi er på tur i skogen merker vi ofte at fantasien får fart og springer av sted med oss. En stubbe blir et troll, hullet under en rot ligner en dør og pinnen i hånden blir et skarpt sverd. Naturen er den flotteste bakgrunnskulisse til lek, og vi kan la oss inspirere!

tekst inspirert av boken Friluftsliv året rundt av Per Ulrich Kristiansen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar