torsdag 9. juni 2016

Maxibarna undersøker floraen og livet i fjæra







I uken som var hadde maxibarna en kjempefin tur langs kysten på Fornebu. Kysten innbyr til store naturopplevelser i det små, for alle som er glade i fjære og sjø. For barna gav turen spennende nye oppdagelser, ny kunnskap og glede over å oppleve naturen på nært hold. Livet i fjæra er mangfoldig og yrende. Her lever dyr med hus på ryggen som suger seg fast i steinene, nede i sanden kravler store fjæremark og  i vannet vrimler det av liv med bla fisk, sjøstjerner, reker og krabber. 

Kortspill


Barna har i det siste vist stor interesse for forskjellige spill som kubbspill og ulike typer ballspill. Det har også vist stor interesse for kortspill, og bruker mye av utetiden til å sitte i grupper og spille sammen. De har lært seg alt fra Gris ,Idiot, Vri-åtter og Krig. Gjennom kortspill får barna mange nye erfaringer med regelspill. De lærer å tenke taktikk i de forskjellige spillene, de lærer de ulike betydningene kortene har, å følge spilleregler, tape og ikke minst samarbeide. De fleste enkle kortspill forsterker hva barn lærer på skolen. ”Hopp i havet” forbedrer hukommelsen, korrespondanse, og lytting. ”Vri-åtter” og ”Gris” hjelper barn å lære seg og matche farger og tall. Når barn lærer disse enkle kortspillene, utvider de sine horisonter. ”Krig” er et spill mellom flaks og dyktighet. Her lærer barna og ordne kortene fra laveste til høyeste og oppmuntrer dem til å gjøre kvalifiserte gjetninger. 

mandag 6. juni 2016

Små barn og vannlek

Det viser seg ofte at små barn har en stor interesse og tiltrekning til vann og lek som omhandler elementet vann. Gleden formelig lyser i ansiktet på barna når vi legger til rette for vannlek på avdelingen eller ute på lekeplassen. De utforsker vannet og dets egenskaper med nysgjerrighet og entusiasme og tar i bruk vannet på ulike måter i leken sin. Vi ser ofte barna, etter å ha drukket vann fra flaskene sine, helle vannet utover bordet eller på gulvet for deretter å plaske med det, kjenne på det eller få gleden av å tørke det opp med papir og se papiret få en våt konsistens. Dette er et uttrykk for utforsking og under denne utforskingen lærer barna vannets egenskaper bedre å kjenne samtidig som de får en større forståelse av hvordan de kan ta med vann inn i leken sin. 

Vi ser at denne type utforsking og lek med vann går igjen flere ganger i ulike situasjoner i løpet av en dag. Hvis det f.eks regner ute er barna snare med å finne fram bøtter og spader og sette seg ned ved sølepytten for å ta vannet oppi bøtta for deretter i neste øyeblikk å helle det ut igjen. De frakter vannet med seg fra sted til sted, lar vannet lage små elver på bakken eller blander det med sand for å lage herlige sølekaker i sandkassa. Det å hoppe i sølepytten og la vannet sprute er noe som får latteren fram hos mange av barna og blir de våte under klærne eller nedi skoene virker dette som den mest naturlige ting for dem. 

På badet vil barna bort til vasken for å kjenne på vannet, la vannet få såpa på fingrene til å skumme og deretter tørke bort vannet med papir. Nå på sommeren fyller vi ofte baljer og bøtter med vann for å se hvordan barna tar dette med inn i leken sin. Det starter ofte med vasking av bøtter og spader, for deretter å la båter, blader, pinner og gress flyte på vannet og så ender det ofte opp med bading i balja både med eller uten klær. I alle sammenhenger som omhandler vann gjør vi oss ofte opp den samme formeningen om at vann er et veldig naturlig element for barna og de virkelig elsker og utforske, leke og la seg fascinere av vannet, dets egenskaper og alle de utallige måtene vi kan ta vannet i bruk på.

Glimt fra Leirskolen på Nesodden







Glimt fra leirskolen på Nesodden






Gul avdeling studerer insekter



”Kom, skynd deg og kom” sier et av barna fra Blå avdeling og tar tak i armen min. ”Noen har funnet en marihøne og den har gjemt seg under bladene!”, entusiasmen er stor i det barnet viser meg veien til funnstedet. Og der sitter to ivrige gutter og peker mot haugen av blader. ”Den krøyp inn der, vi må finne den slik at vi kan telle prikkene”. Barna viser fortsatt veldig stor interesse og entusiasme rundt prosjektet vårt og det å gå på småkryp-jakt er noe vi gjør hver eneste dag når vi er ute og leker. Barna tar ofte initiativet selv til å lete og er flinke til å finne en voksen for å vise oss hva de har funnet. Vi har lenge hatt fokus på meitemarken, og barna har fått masse kunnskap om den som stadig vekk kommer opp i samtaler barna seg i mellom eller når vi sitter rundt bordet for å spise mat. Men i den siste tiden har det blitt stadig varmere i været og da kommer også flere småkryp fram. Derfor har vi den siste uke rettet fokuset mot de insektene barna selv har funnet, og da har det vært mange marihøner. Når vi har funnet marihøner har vi alltid telt prikkene på ryggen sammen, og den med flest prikker hadde hele 19 stk. Prikkene forteller hvilken art marihøna er og i Norge har vi hele 54 arter. Vi har snakket om at marihøna spiser andre insekter som f.eks bladlus og at den har vinger på ryggen slik at den kan fly. Barna vil gjerne at marihøna skal krype på fingeren deres og de ler ofte av at det kiler når den går framover.

I slutten av uke fant vi også et tusenbein som bodde under den ene pallen vi har nede ved ute-kjøkkenet vårt. Det var mange av barna som ikke hadde sett et tusenbein før og de viste dermed også litt skrekkblandet fryd i det vi fant et og tok det opp for å studere det nærmere med forstørrelsesglass. Vi prøvde å telle beina, og selv om vi ikke fant tusen stk så var det i hvert fall så mange at det var vanskelig å telle alle sammen når det krøp rundt. Vi snakket om fargen til tusenbeinet, hvor det bor, hvorfor det har så mange bein og hvor rask det er til å krype. Hvert barn fikk holde glasset med tusenbeinet oppi og vi fikk studert det nøye før vi slapp det ut igjen til huset sitt. 

Prosjektet vårt og mange av de opplevelsene vi har fått knyttet til utforsking, studering og det å gå på jakt etter småkryp har ført mange av barna enda nærmere hverandre på tvers av avdelingene. De hjelper hverandre med å lete, de store forteller de yngre det de vet om hvert enkelt insekt, man er sammen om å studere og være nysgjerrige og man har et felles utgangspunkt i form av prosjektet vårt. Ny kunnskap og større forståelse rundt naturen og de insekter som lever der har også bidratt til større glede og inspirasjon i barnas lek og samspill når de er ute

Blå avdeling på tur til Pinneskogen



Denne uken dro hele barnegruppen fra Blå på tur til skogen som ligger bak Rikshospitalet. Barna var fulle av forventninger og fikk med seg mange nye felles opplevelser fra turen. Vi så maurtuer med liv og røre, et ekorn dukket opp til stor glede for barna, vi plukket vårblomster, så etter trollet i den store elva og jaktet på insekter.

Skogen som lek-og læringsarena byr på en mangfoldighet for det utforskende barn som det bebygde areal ikke kan måle seg mot. Å  komme  til  skogen  gir  en  frihetsfølelse  hvor  tid,  sted  og  rom  ikke  finnes.  Det  er plass til alle, området  er stort og gjerder finnes  ikke. Barna fordelte seg i lek i små og store grupper, de brukte naturen og den inspirasjon og de muligheter den gir til rollelek og fysisk utfoldelse. Pinnehytter ble til fengsler, steiner og pinner ble til butikkvarer, naturens lekemateriale utfordrer barnas kreativitet og fantasi på en større måte. De ulike hindringene som naturlig finnes her utelukker ingen, alle kan finne prøvelser tilpasset sitt behov og nivå. Motorikken blir virkelig utfordret når barna får bevege seg i skogens ulendte terreng, noe barna fikk erfare når de vandrer innover spennende skogstier, balanserte over steiner og pinner, klatra over hindre, løftet på store greiner og løp i terrenget.