”Matsang er sunget,
barnas hender er vasket og gul avdeling er klare for lunsj”
I et måltid på en småbarns avdeling ligger det mye mer enn å mette
de små. Måltidsituasjonen er en sosial samling der voksne og barn sitter rundt
bordet, vi kommuniserer, vi ler og tøyser, vi tester grenser, blir kjent med
nye smaker og hver enkelt barn blir sett, bekreftet og inkludert i fellesskapet
og gruppen.
Sansene står i høyspenn. Brødskiven blir klemt mellom
fingrene, vannet helles nedover magen, det er mange farger og konsistenser å se
på, nesen lukter seg frem til gode, nye, rare og kanskje vonde lukter.
Smakssansene får nye opplevelser og vi lærer at vi kanskje må smake flere
ganger før vi liker det vi smaker på.
Det er også en arena som åpner for å gå i opposisjon mot de
voksne og reglene som gjelder ved matbordet. I det å teste grenser ligger det
mye læring. Et barn starter å dunke koppen i bordet og vips har vi et orkester
med 6 barn som rytmisk dunker koppene sine i bordet med et stor smil om munnen.
Barna gjør dette som en lek og i en naturlig utforskning og utprøvning av
grenser.
Vi må ta hensyn til hverandre, lytte og dele på å være i
fokus. Vi øver på bordskikk, på å bruke skje og gaffel, vi må vente på tur og
språket blir utfordret i det å kommunisere hva man ønsker å ha på brødskiva,
spørre om å få mer og i den gode samtalen mellom barn –barn og barn – voksen.
Når magene er mette og øynene trøtte vaskes hender og
ansikt. Smukker, bamser, puter og tepper hentes, barna legges i vognene for en
lur og innhenting av energi for å ta fatt på resten av dagen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar