onsdag 26. august 2015

De eldste på gul avdeling oppdager og utforsker nærmiljøet

Turen denne uken gikk rett utenfor gjerdet, starten på en lang reise i å oppdage alt som finnes i nærmiljøet. På gul avdeling er målet med turen å la barna føre vei og veien blir til mens vi går. Denne dagen hadde vi voksne lagt noen føringer ved å ta med noen kopper og biler som inspirasjon til lek i ”elven” i Pilestredet Park.

 Elven inspirerte sansene, den taktile sansen var i høyspenn. Små føtter, armer, bein og hender var kjapt i vannet for å kjenne og føle på. Koppene ble fylt med vann. Å hvorfor ikke vaske håret når vi først var i gang? Vannet ble helt i håret, nedover kroppen, sprutet med, og nøye studert før koppene ble fylt opp igjen. Smilene og latteren satt løst, og barna tittet stadig bort på oss voksne med et spørsmål om dette egentlig var greit?

Bilene ble vasket og eleven ble brukt som bilbane 

Fornøyde og klissvåte barn vendte nesa mot barnehagen for skifting og lunsj. Heldig er vi som har så mange muligheter for utforskning og oppdagelser, å det rett utenfor gjerdet.

tirsdag 25. august 2015

Matbordet på en småbarnsavdeling



”Matsang er sunget, barnas hender er vasket og gul avdeling er klare for lunsj”

I et måltid på en småbarns avdeling ligger det mye mer enn å mette de små. Måltidsituasjonen er en sosial samling der voksne og barn sitter rundt bordet, vi kommuniserer, vi ler og tøyser, vi tester grenser, blir kjent med nye smaker og hver enkelt barn blir sett, bekreftet og inkludert i fellesskapet og gruppen.

Sansene står i høyspenn. Brødskiven blir klemt mellom fingrene, vannet helles nedover magen, det er mange farger og konsistenser å se på, nesen lukter seg frem til gode, nye, rare og kanskje vonde lukter. Smakssansene får nye opplevelser og vi lærer at vi kanskje må smake flere ganger før vi liker det vi smaker på.

Det er også en arena som åpner for å gå i opposisjon mot de voksne og reglene som gjelder ved matbordet. I det å teste grenser ligger det mye læring. Et barn starter å dunke koppen i bordet og vips har vi et orkester med 6 barn som rytmisk dunker koppene sine i bordet med et stor smil om munnen. Barna gjør dette som en lek og i en naturlig utforskning og utprøvning av grenser.

Vi må ta hensyn til hverandre, lytte og dele på å være i fokus. Vi øver på bordskikk, på å bruke skje og gaffel, vi må vente på tur og språket blir utfordret i det å kommunisere hva man ønsker å ha på brødskiva, spørre om å få mer og i den gode samtalen mellom barn –barn og barn – voksen.


Når magene er mette og øynene trøtte vaskes hender og ansikt. Smukker, bamser, puter og tepper hentes, barna legges i vognene for en lur og innhenting av energi for å ta fatt på resten av dagen. 

onsdag 19. august 2015

Bøker og fortellinger som samler





Ynglingaktiviteten til de fleste barna rett etter at de har stått opp er ofte å lese i en bok i kosekroken blant puter og tepper og aller helst på fanget til en voksen. Her kan de kjenne på trygghet og nærhet, og et samlingspunkt rundt en bok full av bilder og tegninger som åpner opp for fantasien og de gode samtalene. Med en gang den voksne setter seg ned og åpner boka, flokker barna seg rundt og bøkenes tiltrekningskraft viser seg å være stor. Barna peker, forteller og viser innlevelse i historien som utspiller seg rett foran oss, og de er svært inkluderende mot alle som står rundt. Alle som vil får ta del i lesestunden, og dette er den gangen i løpet av dagen at det er plass til flest barn på et voksenfang.

Vi har mange varierte bøker i barnehagen vår. Temaer og historier som fenger barna i alle aldersgrupper. Bøkenes magiske kraft på barnas tilstedeværelse, innlevelse, inkludering, trygghet og språk gjør at vi setter av mye tid til lesestunder i løpet av en dag, spesielt nå i tilvenningsperioden vår. Lesestunden kan man ta hvor som helst; Inne, ute, på tur, ved matbordet, på badet eller på kjøkkenet. Det er alltid tid og rom for å lese bok, og de fleste barna har allerede noen yndlingsbøker som de vil lese igjen og igjen og igjen. En god historie kan aldri høres nok antall ganger

Kan jeg få være med på leken?



Kan jeg få være med på leken?

Nye barn, nye relasjoner og nye vennskap. Å skape gode leke situasjoner for og med barna er noe av det viktigste vi gjør. Grunnen for at leken er så viktig for oss, er fordi det er det viktigste for barna. Å leke er en av deres måter å uttrykke seg på, bearbeide opplevelser på og en måte å erfare og lære det å skape nære relasjoner med andre barn. Ikke bare er det viktig for oss å leke sammen med barna og være en god lekekamerat og forbilde. Men det er også viktig for oss at barna selv kan ta initiativ til å leke sammen med andre barn. Å ta kontakt, spørre om å få være med, spørre om andre vil være med. Ikke minst å erfare og lære på hvilken måte man tar denne kontakten.
Som voksen i disse situasjonene er ikke målet å bli med i leken, men la barna finne ut av det selv med støtte og veiledning fra oss. Å være i bakgrunnen er en trygghet for barna, samtidig som vi kan steppe inn når det blir vanskelig. Dette handler også om omsorg for andre rundt oss og ta vare på hverandre. Det er sentrale sosiale egenskaper som erfares og læres gjennom disse handlingene. Noe som er viktig både her og nå i lek, men også i alle andre situasjoner hvor man omgås andre mennesker.

 

tirsdag 18. august 2015

Insektsjagere






Nede bak lekeskuret og under dekkene er spennende plasser. Her bor det (skrukke)troll, skolopendere og masse mark som barna prøver å grave opp og gi et lite hus for dagen. I dag lagde vi også et hus til markene som kunne stå parat, i tilfelle de skulle komme opp fra jorda etter vi var gått.. 

Maling i det fri




På fine sommerdager er det supert å ta med seg malesakene ut, og sette igang kreativ lek med maling. Ute kan vi grise og utfolde oss litt mer enn inne. Det er spennende for de små å se hvilke nye farger som dukker opp når vi blander sammen primærfargene.

Utforskning og undring i Tonsenhagen