onsdag 22. april 2015

Språklek

Denne uken startet vi opp med et nytt prosjektet i barnehagen, som vi kaller språklek i fokus. Blå avdeling har valgt å fokusere på fortellingen om tanntrollene Karius og Baktus etter at barna har vist interesse for denne fortellingen, og tannleger den siste tiden, En fin inngangsport til å leke med språk og begreper. Tidlig denne uken fikk vi se fortellingen på storskjerm. På veggen har en tannrekke kommet opp. Her skal barna få lage sitt eget hus med bilder av familien, som skal inspirere til samtale. I tillegg har rollelek-kroken på avdelingen fått tannlegetema. Vi har funnet frem konkreter som tannlegefrakk etc.

Rim, regler og sang, bokstaver og tall er også fokus for lek i dette prosjektet. Barna har laget bokstavene sine ved hjelp av kroppen, noe som førte til latter og spenning, og barna fikk se resultat på veggen etterpå. Vi har lekt oss med alfabetet og sammenlignet bokstaver. Vi fant ikke bare vår egen bokstav, men fant også ut at denne bokstaven er en del av andre navn og ord. Vi fant for eksempel ut at alle rundt bordet på et tidspunkt, har bokstaven A i navnet sitt.

Gjennom å leke med ord og bokstaver, undersøke dem og undre seg over dem, utvides forståelsen for ord og  dermed språkforståelsen. Det øker forståelsen og bevisstheten rundt lyder og hvordan de formes og lydenes plass i et ord. Gjennom rim, regler og sang blir vi også kjent med nye ord og begreper. Alt dette er en viktig del av språkutviklingen. 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar