mandag 30. september 2013

Harlemshake

De pedagogiske lederne har det ganske gøy når de har plantid i Dr. Brandts barnehage

Kokkene i Dr.Brandts

I barnehagen har vi egen meny til varm-mat som ligger på nettsiden. Denne lager barna mat fra hver uke. Vi kutter, hakker, måler, smaker, lukter og rører, alt i mens vi samtaler om det vi gjør.

Fiskeburgere, brokkoli – og potetmos med gulrøtter. 

Ingredienser:

Fiskeburgere 65 % fisk
Poteter
Brokkoli
Gulrøtter
Smør
Fløte
Salt og pepper 

Trestokker

Friluftsgruppa har funnet et nytt og spennende lekeområde i Maridalen. I forbindelse med prosjektet utforsker de forskjellige naturmaterialer når de er i skogen. Denne uka var det store trestokker som ble til små hus.Barna ble utfordret til å undersøke egen styrke i prosessen ved å løfte, dra og skyve. I tillegg var barna gode samarbeidspartnere: hvor skal vi ha den? hva skal bygges? Barna laget et hus hvor de inndelte i små rom som de tok i bruk i leken.

Etter en travel formiddag med utforsking, samler vi oss for en rolig stund rundt leirbålet med eventyrfortelling

torsdag 26. september 2013

Maleverksted





De nye kunstnerspirene utforsket maling

Gruppesamling om Sebraen


Rød avdeling har hatt det mye gøy med utforsking i det nye prosjektet. Kunstnerene Isabel og Franz Ferdinand har hatt gruppesamling med barna hvor de diskuterte hvordan Senbraen så ut. Franz Ferdiand kom med litt ekspertise sett fra en fagperson sitt ståsted, og barna bidro med sine tanker og ideer. Det var spennende å se en skapende prosess ta form sammen. ( I et annet innlegg kan dere se barna sine egne sebraer).

søndag 22. september 2013

Maxigruppa utforsker primærfargene

Maxigruppa er startet på grønn avdeling, og hver mandag og fredag fremover, skal barna få jobbe i hver deres gruppa med organiserte aktiviteter. Alle femåringene har fått hver sin bok som de skal ha gjennom hele året. Her jobber de med ulike oppgaver i forbindelse med prosjektet. Dette er noe barna har sett frem til, og de syntes det er spennende å "leke skole". 

Her utforsker de primærfargene, rød, gul og blå. Hva skjer når vi blander de ulike fargene? Og hvorfor blir noe lysegrønt og noe mørkegrønt? Vi tester ut, og ser.. Hvilken farge gjør det lysere? Hvilken gjør det mørkere? Glasset vi vasker penslene i blir som kakaoen vi har på termosen. 




Vi lagde noe muffins

Naturen er mangfoldig og ofte trenger man å bringe lite med seg for å leke. Denne uken ga vi barna muffinsformer og glitter som et utgangspunkt for leken. Sandkassa ble raskt en arena for skapende virksomhet, og det ble storbakst og kakepynting på høyt nivå. I leken forhandlet barna om hvordan butikken skulle utformes og hvem som skulle ha hvilke roller,før det ble utsalg av deilige muffins! 

torsdag 19. september 2013

Landart ble til "solen" og "slottet"


Friluftsgruppa tok turen til Huk for å leke i strandkanten og erfare naturen i fjæra. Barna var veldig spente da de gikk av bussen, og på stranda denne dagen fant de spor etter ”landart ”(fra elever ved  Høyskolen). Vi bestemt oss for å lage vår egen kunst inspirert av det som fantes på stranda. Barna ble delt i grupper med ulike oppgaver. En gruppe fikk i oppgave å finne forskjellige naturmaterialer og skulle samarbeide om en ”installasjon” på stranden. Barna løp rundt og fant både tang, skjell ,blader og blomster. To av barna lagde sin egen installasjon som ble kalt «et hus», og de andre i gruppa lagde sin kunst ”slottet ”. De som hadde tatt en annen rute fant tang, tare, skjell, og lange strå som ble til ”solen ”. På denne turen ble vi inspirert av hverandre og av at det var «spor» av tidligere verker på stranden. De var spennende å se hvordan de ulike gruppene skapte sine individuelle verk. Dette fristet til gjentakelse!

Bladtrykk




Her om dagen gikk et par av barna rundt og samla opp blader i en stor haug. Etter å ha observert dette en stund gikk en voksen bort og begynte å hjelpe dem med å finne blader. Et av barna undret seg over hvorfor bladene falt ned fra trærne. Ett av de andre barna mente det var fordi de var døde! Det ble en lang undrende samtale om blader og høst. Mens vi satt og snakket fant den voksne ut at vi måtte ta i bruk blader som en del av prosjektet denne uken, og spurte barna om vi ikke skulle lage noe ut av bladene. Det kom fort opp et forslag om å hente malesaker. Vi samlet de barna som ønsket å satte igang med skattejakt med stor iver. Barna fikk male på hvert sitt blad som magisk nok ble til spennende blad-trykk. De voksne var hele tiden til stede for å veilede barna gjennom prosessen, og resultatet ble tema for ny for ny begeistring og undring. 

Barna utforsker sebraen




På rød avdeling har barna vist stor nysgjerrighet rundt de fargerike filmene vi har sett på i forbindelse med FORUT prosjekt. Det er spennende å følge barna i Bawatele. Vi ønsket å dykke mer ned i de spennende dyrene vi ser på filmene og bruke disse i samtaler med barna, for å inspirere dem til egen skapning. Første dyret ut er sebraen.  Barna diskuterte fargene, mønsteret, og formen. Det ble mulighet til å utforske finmotorikken litt med blyanter, sakser og lim, og det resulterte i mange spennende uttrykk. Barnas kunst inspirerer oss til å gjenkjenne form og farge med nye øyne.

Sansestimuli med plastlina



Denne uken fikk barna på gul avdeling utforsket sansene gjennom lek med plastelina. Taktile sansen var i hovedfokus, hvordan kjennes det når jeg klemmer plastelinaen mellom hendene? Den kjennes litt kald når den kommer rett ut av kjøleskapet. Den er myk å ta på og vi kan visst lage pizza av den.

Pizzaen ble nøye delt opp i biter, før alle barn og voksne ble navngitt og tildelt hvert sitt stykke med pizza. Var dette med å vise oss at fokus på å bygge lagfølelse og fellesskap  har ført til at barnet føler tilhørighet og opplever å være en del av gruppen vår?